Ovulatie berekenen?

Als je zwanger wilt raken dan is het interessant om je ovulatie te berekenen. De ovulatie of ook wel eisprong is wanneer een eicel van zijn eierstok komt. Op de dag voor en na de eisprong is de kans op vruchtbaarheid het grootst.

Vruchtbaarheid berekenen?

De ovulatie vind één maal per menstruatiecyclus plaats, in het midden van de cyclus. In één van de twee eierstokken komt een eicel tot rijping. Wanneer de eicel wordt afgestoot heet dat de eisprong. Zaadcellen van de man kunnen in het lichaam van de vrouw meerdere dagen overleven. Daarom is het niet noodzakelijk om precies tijdens de eisprong te vrijen, maar de kans is het grootst wanneer je één dag voor of na de ovulatie met elkaar vrijt. Na de ovulatie heeft de eicel nog enkele uren de tijd om te worden bevrucht. Gebeurd dat? Dan ontstaat de ontwikkeling van een embryo, anders volgt de menstruatie. Vandaar dat veel vrouwen ervoor kiezen om hun vruchtbaarheid te berekenen.

Ovulatietest

Wil je niet de gok nemen en 99% zeker weten wanneer de ovulatie plaatsvindt? Dan kan je gebruik maken van een ovulatietest. Deze test spoort het luteïniserend hormoon (LH) in je bloed op. Dit hormoon neemt tot 1,5 dag voor de eisprong aanmerkelijk toe. Daardoor kun je precies voorspellen op welke 2 dagen in de menstruatiecyclus je het meest vruchtbaar bent.

1 Reactie op Ovulatie berekenen?

Avatar

Patricia

juni 15th, 2012 at 11:53

Hey,

Ik heb al altijd een redelijk onregelmatige cyclus gehad. Ik las ergens dat een ovulatietest goed geschikt voor vrouwen als ik.
Klopt dit?

Groetjes,
Patricia

Reacties

You must be logged in to post a comment.