Menstruatiecyclus

menstruatiecyclusAls je zwanger wilt worden dan is het belangrijk dat je het principe van de menstruatiecyclus begrijpt. De menstruatiecyclus is plat gezegd de periode dat een vrouw vruchtbaar is, wanneer de eisprong plaatsvindt en wanneer ze ongesteld is. Deze cyclus ontstaat tussen de puberteit totdat de vrouw in de menopauze beland. Wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden zal de eicel via de eileider in de baarhalsmoeder belanden. Wanneer de eicel niet wordt bevrucht, komt het baarmoederslijmvlies los en zal het tijdens de menstruatie samen met de eicel worden verwijderd. De duur van deze cyclus is tussen de 25 en 35 dagen, gemiddeld zo’n 28 dagen.

Zwanger worden?

Zoals je wellicht begrijpt kan je enkel zwanger worden tijdens de dagen dat je niet menstrueert. Daarvan blijkt de dag vóór en na de eisprong het vruchtbaarst. Als je zwanger wilt raken is het interessant om je ovulatie te berekenen. Veel vrouwen kunnen aanvoelen wanneer de eisprong gaat plaatsvinden. Ze voelen dan vaak een pijnlijk gevoel in de buik. Dat wordt ovulatiepijn genoemd. Als je op dat moment zou vrijen dan ben je net op tijd. Wil je geen risico lopen dan kan je er ook voor kiezen om een ovulatietest te nemen. Dit is een zelf-test en berekent de dagen wanneer je het meest vruchtbaar bent.

Uitleg in een filmpje

1 Reactie op Menstruatiecyclus

Avatar

marja

december 19th, 2011 at 09:32

Goedendag! Ik heb 4 weken geleden ovulatie gehad ( heb ovulatietest gebruikt). Mijn menstruatie is nog niet begonnen en ik heb onregematige menstruatie. Vindt de ovulatie plaats altijd ongeveer 14 dagen voor de menstruatie? is er een kans dat ik zwanger ben?

Reacties

You must be logged in to post a comment.