Zwangerschap Symptomen ?

Wat zijn de symptomen van een Zwangerschap?

Heb je het vermoeden zwanger te zijn? Je hebt last van bepaalde symptomen, maar je weet niet zeker of deze de oorzaak zijn van een te verwachte kindje? Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden die duiden op een zwangerschap. De belangrijkste verschijnselen zijn vaak het uitblijven van de menstruatie en een verhoogde aanwezigheid van het HCG hormoon in het urine.

Ben ik zwanger?

Om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent is het verstandig om een zwangerschapstest te nemen. Je kunt namelijk dezelfde klachten hebben die duiden op een zwangerschap, maar deze kunnen alsnog een andere oorzaak hebben. Enkel wanneer er een verhoogde aanwezigheid van het HCG hormoon plaats vindt en het uitblijven van menstruatie weet je met 100% zekerheid te zeggen dat je zwanger bent.

Zwangerschapsverschijnselen

Tijdens een zwangerschap kunnen met name lichamelijke pijntjes opspelen. De volgende symptomen zijn vaak een oorzaak van een zwangerschap, maar deze komen ook bij andere kwalen voor. De onderstaande verschijnselen kunnen dus ook een andere oorzaak hebben.

Uitblijven van de menstruatie

Niet menstrueren is vaak de eerste aanleiding om te denken dat je zwanger bent. Echter kan het ook andere oorzaken hebben dat je last hebt van een onregelmatige menstruatie. Oorzaken daarvan zijn stress, ziekte, verschillende reacties op (voeding)stoffen.

Vermoeidheid

Dit is meer regel dan uitzondering. Tijdens de zwangerschap kun je ontzettend vermoeid raken. Door de vermoeidheid kunnen ook andere verschijnselen op gaan spelen.

Gevoelige borsten

Naast grotere borsten worden de borsten ook gevoeliger. Dit kan in een zeer vroeg stadium al gebeuren. Vaak verdwijnt de gevoeligheid zodra het lichaam gewend is geraakt met de veranderingen in je lichaam.

Bloedverlies en maagkrampen

het kan voorkomen dat je last krijgt van bloedverlies. En dan natuurlijk niet het bloedverlies dat ontstaat door menstruatie. Tijdens de eerste 10 dagen na de ovulatie kan je last hebben van bloedverlies. Dit ontstaat vaak door de ontwikkeling van de embryo. Het komt meestal eerder dan de normale menstruatie. De kleur van het bloed is vaak lichter van kleur en er kunnen hevige krampen ontstaan.

Misselijkheid

Vaak worden vrouwen misselijk door de zwangerschap. Dit gebeurd met name in de ochtend.  Als dit een aantal dagen aanhoudt dan zou dit een van de eerste symptomen kunnen zijn. Vaak ontstaat deze misselijkheid door een verhoogde HCG aanwezigheid, hoog oestrogeen gehalte, tekort aan vitamine B, veranderingen in de spijsvertering en verhoogde gevoeligheid voor geuren.

Vaker plassen

Deze kwaal bewijst absoluut niet dat je zwanger bent, maar komt wel vaak voor. De baarmoeder groeit tijdens de zwangerschap en zal daardoor tegen de blaas drukken. Dit zorgt voor een verhoogd aantal toiletbezoekjes.

Verstoppingen

Zwangere vrouwen hebben vaak last van obstipatie. Door het hormoonproces gaan de darmen anders (trager) werken. Er wordt meer vocht uit het voedsel “ opgezogen” en dat zorgt ervoor dat je moeilijker je behoefte kan doen.

Bevestiging: Doe een zwangerschapstest

Als je echt zeker wilt weten of je zwanger bent ga dan niet uit van enkel deze symptomen. Tegenwoordig zijn er eenvoudige zwangerschapstesten op de markt. Deze testen kan je zelf uitvoeren. Wanneer je zwanger bent verhoogt het hormoon HCG enorm. Deze testjes meten de hoeveelheid HCG en kunnen op basis daarvan tot meer dan 99% nauwkeurigheid een conclusie trekken. De testen van Clearblue zijn daarvan wellicht het bekendste en uiteraard zeer betrouwbaar.

Goedkopere eigen merk zwangerschapstesten zijn natuurlijk net zo goed, alleen een stuk goedkoper.