Werking ovulatietest: gebruiksaanwijzing

Je wilt kijken wanneer je het meest vruchtbaar bent? Dat kan door middel van een ovulatietest. De ovulatietest berekent precies wanneer je de meeste kans hebt om bevrucht te raken. Dat is zo ongeveer de dag voor en de dag na de ovulatie. Aangezien de zaadcellen van de man enkele dagen kunnen overleven is het namelijk niet stipt noodzakelijk om tijdens de eisprong seks te hebben. Door middel van een ovulatietest kan je uitrekenen wanneer je de beste kansen maakt.

 

Lees de bijsluiter

Een ovulatietest lijkt eigenlijk op een zwangerschapstest en werkt als volgt. De test bevat een of meerde staafjes welke je in je urine moet houden. De werking van een ovulatietest kan iets wat verschillen, maar het principe is hetzelfde. We raden dan ook goed aan om de bijsluiter te lezen.

 

Hoe werkt een ovulatietest?

De test bekijkt de concentratie luteïniserend hormoon. Dit hormoon veroorzaakt namelijk de eisprong en er zal een grotere hoeveelheid van dit hormoon in je bloed en urine ontstaan. De uitslag van de test is vaak al binnen 5 minuten bekend en geeft een positieve of negatieve uitslag. Het is de bedoeling dat je elke dag opnieuw test totdat de test aangeeft dat je positief bent.  Er is daarvoor ook een zogenaamde ovulatiekalender. Deze kalender geeft aan wanneer je het beste kan testen.

Er zijn naast de traditionele strips, ook cassette testjes en digitale ovulatietesten beschikbaar.

Bekende merken zijn:
Clearblue
Predictor
Idyl
Testjezelf.nu
Huismerk

Reacties

You must be logged in to post a comment.